Het vrolijke nest

Ons herfsthoekje

gevonden eikeltje

“Wat is dat nou, een seizoenstafel?”  Die vraag krijg ik wel eens. Veel mensen zijn wel bekend met de klassieke herfsttafel uit de kleuterklas: kastanjes, beukennootjes, bladeren in verschillende herfsttinten in een mandje. En dan van een wc-rol een paddenstoel knutselen. Maar het kan meer zijn dan dat! Zelf heb ik geen antroposofische achtergrond, maar op Vrije scholen spelen seizoenstafels ook een rol. Even googelen en je komt pagina’s tegen als deze startpagina en deze uitleg.

hersft 2015 groot

Wat is het leuk om de herfstsfeer ook in huis te halen met je kind! En het hoeft geen hele tafel te zijn: een hoekje op een kast of in de vensterbank kan ook goed dienst doen om al het moois te laten zien. Ga er samen op uit om mooie dingen uit de natuur te verzamelen: blaadjes, nootjes, takjes, stukjes boomschors. Combineer het met een mooie kaart of een prentenboek  over de herfst en een herfstpopje van vilt. Al gauw ontstaat er een tafereel dat kinderen uitnodigt om te fantaseren, te maken, te vertellen, te spelen en te leren! En als je dat plekje door het jaar heen aanpast aan de seizoenen en feestdagen dan heb je een seizoenstafel. Het geeft ritme aan het jaar en de herkenning geeft kinderen grip op de wereld om hen heen.

herfst 2015 herfstboom berkje vuurtje

Bij ons is de vensterbank achter de bank de seizoenstafel. Op een andere vensterbank liggen alle vondsten van de kinderen, daar kunnen ze zelf beter bij omdat die regelmatig in hun spel gebruikt worden.

Ik gebruik graag patronen van Atelier Pippilotta, zoals de herfstboom en het berkenpopje. Maar ik bedenk ook eigen creaties zoals het slakje, het kampvuurtje van de kabouter, de kabouterfamilie die een herfstwandeling maakt en de vilten eikeltjes. In de webshop zijn verschillende seizoenstafelfiguren te koop. Ook maak ik figuren of tafereeltjes op verzoek!

kaboutertje paddestoel kaboutertje paddestoel achterkant

Ik heb verschillende borden op Pinterest vol met ideeën voor seizoenstafels en figuren. Ook zal ik hier regelmatig onze seizoenstafel laten zien.

 

 

 

Gemaakt door de Toekomst